Правоъгълен ябълков сладкиш в тавичка
Ябълков кекс с основа от ябълки в захар и тесто с дъх на ванилия.
Необходими продукти:
- 5 червени средни по размер ябълки
- 1/2 лимон
- 3 яйца
- 125 г захар
- щипка сол
- ванилия - захар, есенция, екстракт или друго по избор
- 100 мл мляко
- 80 мл олио
- 220 г брашно
- 10 г бакпулвер
- масло за намасляване на тавичката
- 2-3 с.л. захар за поръсване на тавичката
- 1-2 с.л. пудра захар за украса по желание
Начин на приготвяне:
1. Ябълките обелете и разрежете на четвъртини. След това отрежете неядливата сърцевина и всяка четвъртинка нарежете на 5-6 тънки полумесеца. Прехвърлете ги в купа и залейте със сока на 1/2 лимон. Разбъркайте и оставете настрана докато им дойде времето.
2. Чукнете в купа яйцата и добавете захарта с щипка сол. Разбийте с миксер до получаването на пяна, в която цялата захар е абсорбирана. Добавете млякото, разбийтте пак, а после сипете и олиото и разбийте. Ако ванилията е течна - вкарайте я сега. Ако е на прах, смесете я с брашното.
3. Сложете над купата сито, цедка или гевгир и пресейте бакпулвера с брашното и сухата ванилия, ако е такава. След това разбийте финално до пълна хомогенност.
4. Вземете правоъгълна тава с приблизителни размери 21х11 и намажете дъното и стените щедро с масло. След това изсипете ябълковите рзени и ги заравнете сравнително. Няма нужда да редите, просто избутайте онези, които образуват кулички.
5. Залейте отгоре с тестото и пъхнете в предварително загрята на 180 градуса за 40 минути. След изваждане направете тест с клечка за зъби.
6. Оставете да се охлади за 10 минути, а след това по желание поръсете с пудра захар през цедка. Разрежете на правоъгълници и сервирайте.
Източник:YouTube/Schnelles Rezept
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ