Сладък канелен хляб с ябълки и масло
Ябълков сладкиш с канела и цитрусови корички.
Необходими продукти:
- 2 големи сочни червени ябълки
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 ч.л. канела
- 3 яйца
- 150 г захар
- 200 мл мляко
- 320 г брашно
- 2 ч.л. бакпулвер
- щипка сол
- още канела по желание
- 80 мл олио
За глазурата:
- 25 г масло
- 2 с.л. захар
- 2 с.л. лимонов сок
- 1 ч.л. лимонова или портокалова кора по желание
- още канела
Начин на приготвяне:
1. Ябълките обелете и разрежете на четвъртини. Почистете неядливата сърцевина, разполовете четвъртините на осмини и след това нарежете напречно на правоъгълници. Прехвърлете в купа, покапете с 1 с.л. лимонов сок и поръсете с 1 ч.л. канела на прах.
2. Чукнете яйцата в купа, добавете захарта и разбийте с миксер. Сипете млякото и разбийте отново.
3. Пресейте брашното с бакпулвера отгоре, ръснете щипка сол и разбъркайте до получаването на твърдо хомогенно тесто. След това залейте с олиото, добавете канела по желание и разбъркайте финално. Ако е прекалено твърдо, ще се наложи да работите с шпатула, тъй като някои миксери може да се затрудняват.
4. Прехвърлете тестото в тава с размери около 18х25, като предварително сложите лист хартия за печене на дъното на съда. Върху тестото разпределете ябълките. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна малко под средното ниво за 50 минути.
5. Разтопете маслото със захарта и добавете още канела. Щом леко се охлади прибавете лимоновия сок и цитрусови корички по желание. С получения сос намажете щедро прясно изпечения и топъл хляб и оставете да се охлади.
6. Извадете от формичката и разрежете на 6 правоъгълни парчета. Сервирайте и хапнете.
Източник: YouTube/Schnelles Rezept
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ