Постно ястие с ориз и картофи
Печено картофено пюре с ориз, ядки и гъби и доматена глазура.
Бон Апети
Излъчен на 08.12.2017
Постен терин с много продукти и вкусове готвят Лора и Стоян, като поясняват, че ястието е подходящо за постно основно и дори за една от многото бройки храни, които се сервират на трапезата на Бъдни вечер. Единственият проблем да го сготвите за празника е, че ще трябва да отделите над 1:30 часа само за него, защото има прекалено много компоненти. Но ако искате то да е центърът на трапезата, си заслужава времето и усилията.
Първо се сваряват картофи и кафяв ориз и оставяме смляно ленено семе да се накисне в студена вода. А докато те се готвят, се прави запръжка от наситнени лук, чесън и целина, към които се добавят кубчета печурки. Следва да намачкаме картофите още докато са топли от варенето. Към тях се добавя свареният и отцеден ориз, запръжката, овкусена с мащерка, наситнен магданоз, лененото семе, наситнени орехи, доматена салца, едро брашно от овесени ядки или смлени овесени ядки, хранителна мая, соев сос, сол и пипер на вкус. Смесваме всичко, за да получим една пълноценна веганска кайма. После прехвърляме в намазнен терин, застлан с намокрена хартия за печене и готвим на фурна за около 40 минути.
А докато теринът се пече, правим глазура като смесваме в касерола доматен концентрат с горчица, захар, чили на прах, балсамов оцет и подправки. Готвим на умерен огън при непрестанно бъркане до сгъстяване. След това охлаждаме и готовият и изваден от формата солен кекс мажем с глазурата. Отгоре украсяваме със стръкчета целина или друг свеж зеленчук. По желание поднасяме със салата от кореноплодни зеленчуци.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ