Постни тиквички с ориз и бадеми
Постни пълнени тиквички с резене, ориз и ядки върху лозови листа.
Бон Апети
Излъчен на 30.05.2017
Пълнени тиквички без месо готвят Лора и Стоян, като залагат на рецепта без животински продукти, приготвяйки елементарното българско ястие с луксозна нотка. Първо се правят лодки от тиквичките, като зеленчукът се разполовява по дължина и част от сърцевината се изгребва с лъжица.
Следва сглабянето на запръжката, за която се наситнява лук и резене, които се готвят в зехтин. Добавя се изгребаната сърцевина, бисерен ориз и зеленчуков бульон и ястието се готви до разваряване на ориза. Следват ароматната и хрупкавата нотка - първата идва от копър, магданоз и мента, а втората - от добавката на бадеми. С така направената смес се пълнят тиквичките, които полягат върху постеля от лозови листа. Заливат се с бульон и се пекат под фолио, за да останат крехки и сочни, а плънката мека и приятна. При сервиране моежте да ги поръсите с настинени пресни зеленини и да покапете със студено пресован зехтин.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ