Постно ястие от гъби със зеле и лук
Задушено зеле с гъби в доматен сос с моркови и лук.
Необходими продукти:
- 1 глава лук
- 1 морков
- 6 с.л. олио
- 500 г дребни гъби (пресни)
- 3 скилидки чесън
- 600 г зеле (прясно)
- 1 ч.л. сол
- 1/3 ч.л. млян черен пипер
- 1 ч.л. сладък червен пипер
- 1 с.л. доматен концентрат
- листата на връзка пресен магданоз
Начин на приготвяне:
1. Нарежете лука на кубчета без да преситнявате. Моркова първо разрежете надлъжно, а след това напречно на парчета. Гъбите почистете. Ако са мънички - оставете ги цели за по-красиво. Ако пък са големи - разрежете на половнки. Зелето нарежете на лентички като отстраните кочана.
2. Сгорещете олиото в тиган и запържете лука в щедрото количество мазнина за 3 минути на умерен огън. След това добавете морковите и гответе още 5 минути като бъркате. Изсипете и гъбите в тигана.
3. Пресирайте отгоре чесъна, размешайте добре, намалете леко огъня и оставете под капак за 5 минути.
4. Размешайте и покрийте със зелето. Затиснете с капак и оставете 5-6 минути докато зелето омекне. Чак след това разбъркайте.
5. Овкусете със сол и пипер, сипете доматения концентрат, размешайте добре, сложете капака и оставете още 10-тина минути да се готви, като периодично проверявате. Може да намалите котлона още малко.
6. Измийте и нарежете листенцата магданоз. Махнете ястието от котлона, добавете магданоза и можете да хапвате.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ