Постно задушено зеле с лук и доматено пюре
Постна манджа със зеле в тенджера.
Необходими продукти:
- 3 глави лук
- 3-4 с.л. олио
- 3 моркова
- 1,2 кг зеле
- 1 с.л. сол
- 3 с.л. доматен концентрат
- 1,5 с.л. захар
- копър за поръсване при поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Нарежете лука на тънки полумесеци, зелето - на лентички, а морковите рендосайте.
2. Сгорещете олиото в голяма тенджера. Запържете лука на умерен огън за няколко минути до прозрачност.
3. Добавете зелето и гответе още няколко минути като периодично разбърквате. Щом омекне, вкарайте в тенджерата половината от зелето.
4. Посолете и бъркайте докато обемът му се намали така, че да можете да добавите и останалата част. После пак оставете да се поготви като разбърквате чат-пат.
5. Щом зелето се разбърка добре и пусне вода, захлупете с капак и оставете да се задушава 10 минути.
6. Открехнете капака, добавете доматения концентрат и захарта и разбъркайте. Захлупете за още 5 минути.
7. Очаква се зелето да е готово. Опитайте на соленост и твърдост. Ако всичко е наред, можете да махнете от котлона.
8. Поднесете като гарнитура или леко основно с поръска от наситнени листенца пресен копър.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ