Постни тиквички с ориз и домати
Основно с тиквички и ориз в зеленчуков бульон под покривка от домати и магданоз.
Лятно постно основно от тиквички с домати и ориз, поднесени с леко кисел чеснов сос приготвя Иван Звездев в канала Кухнята на Звездев. Това е народна рецепта за лека храна в жаркото време и за поддържане на добра фигура. Същевременно ястието има много вкус и засища добре без да товари с излишни калории.
Тиквичките се нарязват на кръгчета и се намасляват. Посоляват се, подреждат се на няколко пласта на дъното на тава и се запичат за 12-15 минути в предварително загрята на 200 градуса. През това време 1-2 домата се режат на кръгчета, а оризът се измива до избистряне на водата. Оризът се изсипва върху тиквичките и се покрива с домати. Те пък се проъсват в листа магданоз. Ястието се залива със зеленчуков бульон. Можете да разтоврите кубчета или да използвате готов. Подсолете го при необходимост.
Следва същинското печене, чието време зависи от вида на ориза, но е между 30 и 40 минути вече на 170 градуса. А докато манджата се готви, можете да си направите сос за заливане от намачкан чесън с малко оцет и вода. След изваждане можете директно да залеете със соса или да го поднесете встрани. За още повече свежест можете да поръсите с листенца свеж магданоз и след изпичането. Точните продукти и стъпки на гответе ще разберете от видеото по-горе.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ