Постни сладкиши с тиква
Постни кошнички от тесто с плънка от тиквено пюре.
Бон Апети
Излъчен на 05.12.2017
Тиквеник за Бъдни вечер, но в модернизиран вариант показват Лора и Стоян, правейки вегански десерт с тиква и ароматни подправки, поднесен в тестена кошничка от хрупкав блат с кокосово масло. Десертчетата са идеални за пости и хора, които не консумират животински продукти. Приготвят се лесно и могат да бъдат направени както на малки кошнички, така и като един голям тиквен пай.
Първо си запичаме тиквата, нарязана на кубчета. Можете да си купите и печена тиква, за да спестите време. Следва да преместим сготвената сърцевина на плодовия зеленчук в купата на блендера и да добавим още кафява захар, бадемово мляко, кленов сироп, царевично нишесте и кокосово масло. После овкусяваме с канела, джинджифил и индийско орехче и смиламе до образуването на гъст тиквен крем.
Следва да се захванем и с тестото като претрием брашно с кокосово масло. Щипка сол, малко вода и получаваме твърдо постно маслено тесто. Разточваме на кора и с нея застиламе форма за пай или изрязваме кръгчета и ги поставяме във формички за мъфини. Плънката изсипваме в тестените кошнички и после запичаме за 30 минути на 180 градуса.
А след това имаме идеалните тиквени кошнички, които по желание можете да поръсите с пудра захар или да покапете с кленов сироп за повече сладост. Вкусни са както топли, така и студени.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ