Хляб с тиква и мед
Солен хляб от тиквено пюре с мляко и семена.
Необходими продукти:
- 1 парче тиква около 350-400 г
- 1 ч.л. суха мая
- 1 ч.л. мед
- 1 ч.л. сол
- 250 г брашно
- 80 мл мляко (с готовност за още малко)
- 1-2 с.л. олио при нужда
- орехи, тиквени семки или други семена по избор за поръсване на кората
Начин на приготвяне:
1. Парчето тиква поръсете с щипка захар и пъхнете във фурната да се изпече за 40-тина минути на 190 градуса. Ако е прекалено дебело, го разделете на 2 или 3 по-тънки парчета. Така ще се изпекат по-лесно. След като хване карамелена коричка и омекне добре, извадете, с лъжица огребете сърцевината и намачкайте на фино пюре. Можете да претриете през едра цедка. Също така можете да използвате готово тиквено пюре.
2. Стоплете до 40 градуса (приятно топло, без да пари) 60 мл от млякото и изиспете в него сухата мая. Добавете меда, разбъркайте леко и оставете настрана за 10 минути.
3. Пресейте брашното в купа, добавете в него солта, тиквеното пюре и маята. Замесете тесто. Ако е нужно, сипете още малко мляко. Тестото прехвърлете на плот и месете около 5 минути след като е спряло да лепне по ръцете. При нужда можете да добавите малко олио.
4. Прехвърлете тестото в купа, намажете кората с малко олио и покрийте с хавлиена кърпа. Оставете да втаса на топло за 1 час.
5. Премесете тестото и го прехвърлете в терин или друга формичка за домашен хляб или кекс. Оставете да втаса повторно за 40-тина минути.
6. Намажете кората му с мляко и поръсете със семена по желание.
7. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 40-тина минути или докато не прецените, че хлябът е готов.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ