Постни пълнени патладжани
Патладжанени лодки с ориз и лук.
Необходими продукти:
- 100 г ориз
- 2 големи патладжана
- 2 скилидки чесън
- 1 глава лук
- 2-3 с.л. растителна мазнина за пържене
- китка магданоз
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Патладжаните разрежете на две лодки всеки по дължина. Посолете и оставете и да се обезгорчат за 10 минути. След това отмийте под течаща вода.
2. Докато патладжаните си пускат горчивината, сложете ориза да се свари в 350 мл вода. Наситнете главата лук и обелете и намачкайте на паста с малко сол чесъна.
3. Изгребете с чаена лъжица сърцевината на готовите патладжани и я нарежете. Получените лодки намажете с чесновата паста.
4. Сгорещете растителната мазнина и в нея запържете лука. След като стане прозрачен добавете и патладжанената сърцевина. Малко след това прибавете сварения ориз и гответе 5-6 минути на умерен огън. Подправете със сол и пипер, а след махане от огъня добавете и наситнен магданоз, като си запазите най-свежите листа от китката за сервиране.
5. Получената запръжка разпределете в четирите лодки. Тях прехвърлете в тавичка и запечете на 180-200 градуса за 30-35 минути.
6. Сервирайте с поръска от пресни листа магданоз и ако не сте на стриктни пости, можете да залеете с 1-2 с.л. кисело мляко, което пък по желание можете да обогатите с намачкан чесън и наситнен копър.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ