Постни зелеви сарми с боб и нахут
Постни сарми с доматен сос и много варива.
Бон Апети
Излъчен на 22.02.2018
Постни сарми с кисело зеле и много зърна готвят Лора и Стоян с идеята да покажат още в началото на постите как да се употреби оставащото от зимата кисело зеле като се впрегне в направата на ястие с много зърна, които да покрият дефицита на тялото от месо. Така в едни сарми събираме ориз, червен боб, леща и нахут - все богати на протеин постни продукти. А после запичаме зелевите вързопчета под завивка от доматен сос.
Започваме готвенето като наситняваме лук, чесън и зелено чушле и ги запържваме в олио. Добавяме ориза, наливаме зеленчуков бульон и оставяме да къкри докато се развари. Отделно варим червена леща според инструкцийте на опаковката, като си позволяваме да я преварим една идея. След това в купа събираме компонентите на плънката - ориза, отцедената леща, отцедени консерви нахут, отцедени консерви червен боб. Подправяме със сол, пипер, машерка, риган и пресен магданоз и разбъркваме.
Увиваме плънката в листа кисело зеле и ги подреждаме плътно в тава. Приготвяме доматен сос за заливката като запържваме наситнени лук, чесън и червено чушле. След това заливаме с домати от консерва, готвим малко и овкусяваме със сол и пипер. С получената смес заливаме сармите, увиваме във фолио и печем на 180 градуса за 50 минути. След това махаме фолиото и допичаме за още 20 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ