Постни гръцки лозови сарми с ориз
Сарми с лозови листа и оризова плънка.
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. ориз
- 6 глави лук
- 250 мл олио
- 50 г орехи
- 4 с.л. лимонов сок
- 6 с.л. наситнен пресен копър
- 4 с.л. наситнен магданоз
- 1 с.л. наситнена мента
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. млян черен пипер
- люто чушле по желание
- 70 мл зехтин
- 400 г лозови листа
Начин на приготвяне:
1. Лукът наситнете, а ориза измийте.
2. В голям тиган сгорещете олиото и добавете в него първо лука, а след като започне да потъмнява, сипете и ориза и гответе докато зрънцата станат прозрачни. След това добавете 200 мл гореща вода.
3. Смелете или счукайте орехите, лютата чушка наситнете и ги изсипете в запръжката заедно с всички подправки. Оставете да се готви 10 минути под капак на слаб огън, като периодично разбърквате. След това оставете да се охлади.
4. Лозовите листа залейте с вряла вода и захлупете под капак за 10 минути. След това отцедете през гевгир.
5. В гювеч или тенджера с капак подредете няколко листа на дъното. От останалите листа и плънката завийте сарми, като махате дръжките, ако са прекалено твърди. Редете плътно в съда.
6. Смесете лимоновия сок с 350 мл вряла вода и го изсипете върху сармите. Долейте 70 мл зехтин, захлупете с капака и гответе на умерен огън 45 минути.
7. Поднесете сармите със соса от варенето и кисело мляко или лимонов сок по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ