Постен хляб с тиква, джинджифил и канела
Веган сладък хляб от тиква с канела, индийско орехче и джинджифил.
Необходими продукти:
За сухите съставки:
- 250 г брашно
- 3/4 ч.л. бакпулвер
- 1/4 ч.л. сода
- 2 ч.л. канела
- 3/4 ч.л. индийско орехче
- 1/2 ч.л. морска сол
За мокрите съставки:
- 250 г кафява тръстикова захар (светла)
- 100 г разтопено кокосово масло
- 2 ч.л. настърган пресен джинджифил
- 70 мл вода
- 220 г тиква
За глазурата (айсинга):
- 5 с.л. пудра захар
- 1/2 с.л. вода
Начин на приготвяне:
1. Обелената и почистена тиква нарежете на парчета и сгответе на пара или в микровълнова фурна. На пара ще ѝ трябват около 20 миути, в микровълновата - около 5. След това намачкайте на пюре или пюрирайте с пасатор.
2. Пресейте брашното в купа и смесете с бакпулвера, содата, солта, канелата и индийското орехче.
3. В друга купа смесете мокрите съставки като изсипете захарта и я залеете с разтопеното кокосово масло. Добавете джинджифила, тиквеното пюре и водата и разбъркайте хубаво.
4. Постепенно вкарайте сухите съставки в мократа смес. Бъркайте до хомогенност с бъркалка или вилица.
5. Прехвърлете в малка формичка за кекс или в терин. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 50 минути. Тествайте с клечка за зъби и при необходимост допечете. Възможно е да трябват до 1:15 часа термична обработка.
6. Готовият и леко охладен хляб сложете върху решетка, за да не образува конденз.
7. Смесете пудрата захар с водата за айсинга и покапете с лъжица сладкиша. За финал можете да поръсите с канела през цедка за още разкош.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ