Регистрация

Постен сос от чесън по френски



Постен сос от чесън по френски
Лесно   |   Порции 400 мл   |   Видяна: 1976

Оригинален чеснов сос без майонеза и сметана.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Чеснова майонеза или постна майонеза с чесън се готив в канала Всегда Вкусно, за да се припомни на кулинарията, че оригиналният чеснов френски сос се прави без животински продукти. Чесънът има емулгиращи свойства - спомага смесването на мазнини с течности, затова сосът става гладък, а и често някоя друга скилидка се добавя в домашната майонеза не само заради вкуса, но и за да гарантира текстура. Затова оригиналният чеснов сос също е с приятна и нежна еднородна консистенция. Мазен и свеж, той е страхотен за добавяне в салати и дресинги, за завършек на месни, рибни и зеленчукови ястия или за топване на пържени мезенца. Приготвя се много лесно.

Просто ви трябва чопър. В него се изсипват скилидките чесън, добавя се лимонов сок, сол и вода и се смила на паста. Постепенно на няколко пъти се налива голямо количество растителна мазнина. Колкото повече зехтин - толкова по-полезно. Ала също като при майонезата, ако сложите твърде много зехтин, без да смесите с олио, има шанс сосът да нагарча. Затова най-доре изберете няколко вида полезни мазнини - зехтин, шарлан, олио от гроздови семки или лен и докарайте общия грамаж. След обарузуването на гладък крем, го прехвърлете в сосиера и сервирайте. Ако прибирате в хладилник, покрийте с фолио, за да не омирише останалите храни. Точните продукти и стъпки на направа можете да видите ТУК.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 10 мин.
Време за готвене: 10 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

ПОСЛЕДНО ТЪРСЕНИ

  1. 10
  2. не
  3. 86
  4. ром
  5. 96
  6. Гъбен сос
  7. пилешк
  8. 27
  9. кайма
  10. 33

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта