Постен пълнозърнест хляб с шарена сол
Пълнозърнесто хлябче без животински продукти.
Тестените ястия с пълнозърнесто или многозърнесто брашно стават все по-популярни заради качествата на продукта. В него има повече фибри и минерали, които действат благоприятно на стомаха и храносмилането. Затова в канала Dazzle Spoon показват как да си направим домашен насъщен с многозърнесто брашно. Разбира се, трябва да се сложи и бяло брашно, за да не стане хлябът прекалено твърд отвън и глетав отвътре.
Първо в купа се смесват суха мая, захар, брашно и вода. Оставя се да шупне за 10 минути. През това време двата вида брашно се пресяват в купа, добавя се шарена сол или дуга подправка по желание - червен или лют пипер, къри, чубрица, мащерка, босилек, сминдух. Оформя се кладенче и се изсипва маята. Добавя се олио и вода и се меси докато спре да лепне по ръцете. После се оставя да втаса за 1 час.
Следва да си оформите хлебчето. Авторите предлагат двукомпонентна лесна плетка, но можете да си оформите колачета или малки кръгли питки. Можете да оставите да втаса повторно след оформянето в тавата, където ще се пече. После влиза в предварително загрята на 200 градуса фурна. Гевречетата и малките питки ще са готови за около 25 минути, а голям хляб - за 30-тина.
Точните продукти и стъпки на направа - вижте във видеото.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ