Постен борш с цвекло, зеле, картофи и боб
Лилава супа за вегани с много зеленчуци и боб.
Необходими продукти:
- 400 г картофи
- 3 л вода
- 300 г цвекло (сурово)
- 4 с.л. олио
- 2 с.л. лимонов сок
- 1 голяма глава лук
- 1 морков
- 250 г парче от зелка
- 2 с.л. доматена паста
- 1 с.л. захар
- 250 г боб от консерва
- сол и черен пипер
- 2 дафинови листа
- 3 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
1. Обелете цвеклото и го нарежете първо на шайби и след това шайбите - на лентички. Внимавайте - много цапа.
2. Обелете катофите и нарежете на кубчета, лука наситнете, зелето нарежете на тънки лентички, а моркова на четвъртини и после на кубчета.
3. Картофите изсипете в голяма тенжера и залейте с водата. Кипнете, отпенете и оставете да се варят 10 минути на слаб към умерен огън.
4. През това време подгрейте 2 с.л. олио в един тиган, сипете цвеклото и пържете минутка като разбърквате. Добавете лимоновия сок и оставете под капак да се готви на слаб огън 10 минути.
5. В друг тиган сгорещете още 2 с.л. олио и запържете вътре лука до първо позлатяване. Добавете морковите и гответе още 3 минути. След това исипете съдържанието на този тиган в тенджерата при картофите и добавете дафиновите листа и зелето.
6. Оставете да къкри на слаб огън 10 минути. Върнете се към тигана с цвеклото, който трябва да е изпълнил заветните си 10 минути задушаване. Добавете захарта и доматената паста и оставете да се задушава под капак още 5 минути.
7. През това време отцедете боба от соса на консервата и го прибавете в супата. Овкусете със сол и пипер и изсипете и съдържанието на тигана с цвеклото в тенджерата. Остава да прибавите намачкания чесън. Разбъркайте добре, захлупете с капака и оставете да се готви 15 минути на слаб огън. След това е готово за сервиране - може да се поднася както топло, така и студено.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ