Плодово желе със сметана
Домашно желе с кленов или плодов сироп, сметаново покритие и шоколадови стърготини.
Необходими продукти:
- 30 грама желатин
- 300 мл сладък сироп по избор - кленов, вишнев, малинов
- 100 грама захар
- 1 грам лимонена киселина
- 10-20 грама рендосан шоколад
- 800+200 мл вода
- сметана
Начин на приготвяне:
1. Изсипете желатина в чаша, залейет го със 150-200 мл хладка вода, разбъркайте и оставете настрана за половин час докато се раздуе.
2. През това време смесете сладкия сироп, който сте си избрали (добра идея е да използвате също и соса на мармалад, от който сте махнали плодовете) с 800 мл вода и кипнете. Щом заври, спрете огъня и добавете захарта и лимонената киселина. Разбърквайте до хомогенизиране.
3. В топлия, но не кипящ сироп прибавете раздутия желатин от чашата и разбъркайте. Изчакайте да се охлади до около 30 градуса и разпределете в чаши или десертни купички.
4. Приберете в хладилник до пълното стягане на крема.
5. Преди сервиране украсете с разбита сметана и поръсете с настърган шоколад.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ