Плодово желе със сметана и шоколадов сос
Желиран плодов сок със сметана и шоколадов сироп.
Необходими продукти:
- 125 мл сок от касис (или друг плодов сок по жеание; можете да използвате и сиропа от компот)
- 100 мл вода
- 250 мл течна сметана
- 2 с.л. захар
- 1,5 с.л. желатин
За соса:
- 50 мл мляко
- 1/2 млечен шоколад (50 грама)
- 2 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
1. Желатина залейте с 3 с.л. студена вода и оставете да набъбне.
2. Подгрейте 100 мл вода така, че да кипне, махнете от огъня и докато е още топла, добавете сока от касис (или друг плод) и желатина. Подгрейте пак, но ЗАДЪЛЖИТЕЛНО БЕЗ ДА КИПВАТЕ. Махнете от огъня.
3. Разбийте сметаната на негъста пяна със захарта. Изсипете я в леко охладената плодова смес и след това разбъркайте внимателно и пресипете в купички. Приберете в хладилник за 2 часа.
4. По желание можете да си направите сос като разтворите 2 с.л. брашно в 2 с.л. мляко. Останалото мляко подгрейте с рендосания в него школад. След това на бавна струя добавете брашното и разбърквайте до получаването на гладка смес.
5. За да извадите сладкишчетата от купичките, натопете съдовете за 30-тина секунди във вряла вода, след това похлупете с чиния и обърнете. Сервирайте с шоколадовия сос, парченца плодове или топка сладолед.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ