Пирог със зеле и лук
Баница с прясно зеле, лук и моркови.
Необходими продукти:
- 600 г зеле
- 2 глави лук
- 3 стръка пресен лук
- 200 моркови
- 1 с.л. олио
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. захар
- 1 яйце
За коричката:
- 2 яйца
- 1/2 ч.л. сол
- 200 мл заквасена сметана
- 3 с.л. майонеза
- 1 ч.ч. (140 грама) брашно
- 2 ч.л. бакпулвер
- 1 с.л. грис
- малко масло
Начин на приготвяне:
1. Нарежете лука и зелето на тънки полумесеци, пресния лук - на шайбички, а морковите - рендосайте.
2. Сгорещете олиото в дълбок тиган и запържете лука за 3 минути. Добавете зелето, гответе още 7 минути при непрестанно бъркане, като подправите със сол и захар. Следва моркова и три минути готвене, а след това и зеления лук. Разбийте яйцето в купичка, залейте с него запръжката, разбъркайте и след минутка махнете от котлона.
3. Яйцата за блата разбийте в купа със солта. Добавете майонезата и сметаната и разбъркайте до получаването на крем. Работете с телена бъркалка.
4. Добавете брашното и бакпулвера и разбъркайте до хомогенност.
5. Намажете тава с масло, поръсете с грис или царевично брашно и изсипете 1/3 от тестото. Заравнете - малко е трудничко, защото е гъсто, но с обратното на мокра лъжица ще се получи. След това отгоре изсипете зелевата плънка, заравнете и нея и покрийте с останалото тесто.
6. Печете в предварително загрята на 175 градуса фурна за 35 минути. После охладете и извадете от формичката.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ