Домашен зелник с яйца
Питка със зеле в стил солен пирог.
Необходими продукти:
- 300 грама маргарин
- 500 грама брашно
- 500 грама прясно зеле
- 2 яйца
- 1/2 ч.ч. натрошени обикновени бисквити
- 1 ч.ч. вода
- 3 с.л. олио
- сол и оцет на вкус
- 1 жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
1. Размекнатия на стайна температура маргарин стрийте с брашното до получаване на маслени трохи.
2. Във водата сложете сол и оцет на вкус, разбийте хубаво, изсипете в брашното, замесете тесто и го приберете за един час в хладилника.
3. Сварете яйцата.
4. Кипнете вода в тенджера и сложете зелето да се вари за 10-15 минути на слаб до умерен огън.
5. Отцедете омекналото от варенето зеле, изсипете го в купа, осолете на вкус и добавете олиото и обелените и наситнени варени яйца.
6. Намазнете с маргарин дъното и стените на тава за печене. Пуснете фурната да загрява на 200 градуса без вентилатор.
7. Разделете тестото на две части, като едната е малко по-голяма от другата.
8. Разстелете хубаво по-голямото парче тесто по дъното и стените на тавичката като се постараете да образува борд по стените.
9. Изсипете плънката вътре, разпределете и захлупете с втората част от тестото. Прещипете хубаво краищата. За целта можете леко да навлажните с мокри пръсти края на тестото - с вода залепва по-добре.
10. Намажете зелника с разбития жълтък и поръсете с натрошени бисквити.
11. Приберете да се пече в средата на предварително загрятата фурна за около 40 минути. Не вадете преди да сте проверили дали пирогът се е изпекъл добре.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ