Пироги с масло и месо
Пироги с пълнеж от бекон.
Необходими продукти:
За тестото:
- 1 1/2 ч.ч. хладка вода
- 1/2 ч.ч. + 1 с.л. гранулирана захар
- 1 с.л. активна суха мая или 2 ч.л. инстантна мая
- 1 1/2 ч.л. сол
- 1 с.л. подобрител за тесто (по желание)
- 5 - 6 ч.ч. неизбелвано универсално брашно
- 1/2 ч.ч. (1 бучка) неосолено масло, размекнато
За плънката:
- 4 резена бекон
- 1 с.л. масло
- 1 средна глава лук, наситнен
- 450 г шунка, нарязана на кубчета от по 0,6 см (2 ч.ч.)
- 1 ч.л. семена кимион
- 1 ч.л. черен пипер (или на вкус)
За глазиране:
- 1 яйце, леко разбито с 1 с.л. вода
Начин на приготвяне:
На тестото:
1. В малка купа, разтворете маята и 1 с.л. захар в 1/2 ч.ч. от водата и заделете. Ако използвате инстантна мая, просто я смесете с брашното.
2. В голяма купа смесете останалата захар със солта и 2 1/2 ч.ч. от брашното. Нарежете маслото и го добавете и след това сложете и сместа с маята.
3. Разбъркайте с достатъчно количество от останалото брашно, така че да се получи меко тесто. Омесете тестото върху леко набрашнена работна повърхност, докато стане меко и еластично - около 5 мин.
4. Сложете тестото в голяма намаслена купа, като го завъртите, така че да се покрие с мазнина от всички страни. Покрийте с найлоново фолио и оставете да втаса докато удвои обема си - около 1 1/2 ч. През това време пригответе плънката.
5. В малък тиган на умерен огън изпържете бекона. Отцедете от мазнината и го нарежете. Заделете.
6. Сотирайте лука в маслото до омекване, като внимавате да не изгори.
7. Прибавете шунката и разбъркайте, докато се смеси с лука.
8. Прибавете кимиона, пипера и бекона и свалете от огъня.
На пирогите:
1. Разточете тестото и го разделете на 4 парчета.
2. Вземете едното парче (покрийте останалите с найлоново фолио, докато работите с това) и го разточете на кръг с дебелина 0,3 см. Ако е прекалено еластично и се разботи трудно, го оставете да престои 5 мин. и разточете след това или използвайте подобрител за тесто.
3. Изрежете кръгове с чаша с диаметър 5 - 6 см.
4. Сложете по 1 ч.л. от плънката във всеки кръг и сгънете наполовина, така че да се получи полумесец. Прищипете хубаво краищата.
5. Сложете пирогите в намаслена или постлана с пергаментова хартия тавичка.
6. Оформете ги на полумесеци и намажете с разбития белтък.
7. Печете в в предварително загрята на 190ºС фурна за 10 - 15 мин. или до златисто-кафяво.
8. Извадете от фурната и охладете върху решетка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ