Пиле с бадеми и ябълково-лучен сос
Панирани пилешки гърди с ябълки и боровинки.
Необходими продукти:
- 700 г пилешки гърди, нарязани на кубчета
- 350 г сурови бадеми
- 3 с. л. кафява захар
- 1 ч. л. лют червен пипер
- 1 ч. л. черен пипер
- 1 ч. л. сладък червен пипер
- 2 ч. л. сол
- 2 яйца
- 1 голяма глава лук
- 2 глави лук шалот
- 1 зелена ябълка
- 1 червена ябълка
- 500 мл пилешки бульон
- 250 мл. ябълков сайдер или гъст ябълков сок
- 230 мл. бяло вино
- 2-3 с. л. брашно
- шепа сушени боровинки (може и стафиди)
Начин на приготвяне:
На пилешкото месо:
1. Пасирайте бадемите в блендер или с пасатор докато станат на трохи.
2. Прехвърлете ги в купа и ги смесете със захарта, лютия и сладкия червен пипер, черния пипер и солта.
3. Потопете пилешките хапки в яйцето и го оваляйте от всички страни в бадемовата смес.
4. Изпържете оваляните пилешки хапки в олио до златисто, наредете ги в чиния и ги покрийте, за да останат топли.
На соса:
1. Нарежете ситно лука, шалота и обелените ябълки.
2. Загрейте зехтина в тиган и сложете в него лука, шалота, ябълките и брашното.
3. Запържете докато ябълките поомекнат и лука е почти готов – около 6-8 минути.
4. Прибавете виното, пилешкия бульон, ябълковия сайдер и боровинките.
5. Кипнете, намалете котлона и оставете соса да покъкри 20-30 минути.
6. Когато сосът е готов, залейте с него пилешките хапки, за да се овкусят и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ