Пиле със зеленчуци и гъби по китайски
Пилешки хапки по китайски с гъби, броколи, чушки и чесново-джинджифилов сос.
Необходими продукти:
За зеленчуците:
- 2-3 с.л. олио
- 250 г гъби
- 2 червени сладки чушки
- 2 жълти чушки
- 300 г розички броколи
За соса:
- 2 с.л. царевично нишесте
- 80 мл пилешки бульон
- 1/2 ч.л. чили на прах или лют пипер на прах
- 2 с.л. олио (ако имате сусамово, ще е най-добре)
- 1 ч.л. оцет (сложете оризов, ако имате)
- 20 г чесън
- 20 г джинджифил
- 80 мл соев сос
- 80 мл мед
За месото:
- 1 с.л. олио
- 450 г пилешко филе
- 1/2 ч.л. черен пипер
- пресен лук
- семена бял сусам
Начин на приготвяне:
1. Гъбите и чушките почистете и нарежете на едро. Пилешкото месо нарежете на хапчици. Броколите разделете на розички и измийте.
2. Сгорещете силно 2-3 с.л. олио в тиган, който има и капак. Изсипете гъбите, гответе 1 минута, добавете чушките, гответе още 1 минута, след това и броколите и гответе пак минута. Разбърквайте по време на готвенето.
3. Намалете огъня на слаб, захлупете зеленчуците с капак и оставете да се задушават 10 минути.
4. През това време направете соса като изсипете царевичното нишесте в купа и го разтворите в бульона. Добавете настъргания на ситно ренде джиднжифил, намачкания на паста чесън и разбъркайте. Залейте с меда, соевия сос, оцета и олиото и размешайте финално.
5. Махнете капака от зеленчуците, засилете огън, гответе 3 минути без капак и махнете от тигана.
6. Сипете в него 1 с.л. олио и добавете пилешките хапки. Овкусете с черен пипер. Гответе докато се запечатат от всички страни. Намалете огъня, захлупете с капака и оставете да се готвят 5 минути.
7. Залейте пилешкото със соса. Изчакайте да кипне, разбъркайте и гответе 2 минути на умерен огън. После добавете зеленчуците и при постоянно размешване гответе 3 минути. Махнете от огъня и оставете да почине 4-5 минути.
8. Сервирайте с поръска от нарязан косо пресен лук и семенца бял сусам.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ