Пиле по индонезийски
Пилешки гърди с чесън и фъстъчен сос.
Необходими продукти:
- 2 с.л. соев сос
- 1 с.л. захар
- 1 с.л. лимонов сок
- 1/4 ч.л. чесън на прах
- 1/8 ч.л. черен пипер
- 4 пилешки гърди, нарязани на хапки
- 2 с.л. зехтин
За пикантния фъстъчен сос:
- 1/4 ч.ч. нарязан на кубчета зелен лук
- 2 с.л. зехтин
- 1/2 ч.ч. гладко фъстъчено масло
- 2 ч.ч. вода
- 1 с.л. соев сос
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 ч.л. захар
- 1/4 ч.л. смлян джинджифил
- 1/4 ч.л. чесън на прах
- 1/8 ч.л. лют червен пипер
Начин на приготвяне:
1. Смесете соевия сос, захарта, лимоновия сок, чесъна на прах и пипера.
2. Прибавете пилешкото и мариновайте за 30 мин.
3. Забодете месото на дървени шишове и по желание намажете с олио.
4. Изпечете за 5 мин. на грила или в предварително сгорещен оребрен тиган.
5. Междувременно пригответе фъстъчения сос.
6. Сотирайте зеления лук в олио.
7. Свалете от огъня и прибавете фъстъченото масло.
8. Постепенно прибавете вода, след това останалите необходими продукти.
9. Варете на умерен огън, като разбърквате непрекъснато, докото заври.
10. Намалете огъня и оставете да къкри, непокрито, за 5 мин., докато сосът се сгъсти достатъчно, че да покрива гърба на лъжица. Разбърквайте често.
11. Поднесете пилешкото със соса за потапяне. Може да сервирате върху горещ варен ориз или спагети.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ