Пиле на пара със сметанов сос
Здравословно пилешко на пара, поднесено със сметанова заливка.
Необходими продукти:
- 2-4 пилешки филета (или обезкостени бутчета)
- 150-200 мл вода
- 2 дафинови листа
- 4-5 зърна бахар
- 4-5 зърна черен пипер
- сол на вкус
- 1-2 клонки розмарин по желание
- 200 мл течна млечна незаквасена готварска сметана
Начин на приготвяне:
1. Изберете дали ще готвите в уред за готвене на пара или ще използвате тенджера и металната поставка с дупки за готвене на пара. Смесете водата с бахара, дафиновия лист, черния пипер и розмарин по желание. Изсипете я в избрания от вас съд.
2. Поставете месото с кожата нагоре (ако има кожа). От страната на парата не бива да има кожа. По желание можете да я махнете напълно.
3. Кипнете и засечете 20 минути за гърди и филе и 30 минути за бутче. След това извадете месото и го увийте в лист алуминиево фолио.
4. Прецедете соса от варенето - трябва да е останало малко вода, добре ароматизирана на подправки и мазнинка, отделила се по време на готвенето. Смесете прецедения сос със сметаната в касерола и подгрейте до кипване. Посолете на вкус.
5. Сложете пилешкото в блюда, нарежете на лентички, филенца, хапки - както желаете. Отгоре залейте със сметановия сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ