Пиле Кунг пао с вино и фъстъци
Пилешки гърди по азиатски.
Необходими продукти:
- ½ кг пилешки гърди, обезкостени и почистени от кожата
- 4 с.л. вино за готвене
- 3 с.л. соев сос (+ още няколко с.л. на вкус)
- 3 с.л. сусамово олио
- 2 с.л. царевично нишесте, разтворено в 2 с.л. вода
- 1 с.л. чили сос (+ още ½ с.л. на вкус)
- 3 ч.л. бял оцет
- 3 с.л. бяла кристална захар
- 1 ½ с.л. накълцан пролетен лук (можете да добавите още малко на вкус)
- 2 с.л. накълцан чесън
- 90 г натрошени фъстъци
- 2 с.л. олио
Начин на приготвяне:
1. В съд за мариноване или в стъклена купа смесете 1 ½ с.л. соев сос, 2 с.л. вино за готвене и 1 ½ с.л. сусамово олио.
2. Подгответе пилешките гърди, като ги нарежете на парчета, колкото хапки. Сложете парчетата пилешко в съда с маринатата и ги покрийте изцяло с нея. Оставете месото да се маринова в хладилника за поне един час. Може и за по-дълго или дори за цялата нощ.
3. Смесете останалото вино за готвене, соев сос и сусамово олио в малка купа. Добавете и чесъна, захарта, пролетния лук, фъстъците и царевичното нишесте. Гответе соса в уок на слаб огън. Разбърквайте леко, за да се отделят ароматът и вкусът.
4. Загрейте друг тиган на умерен огън и покрийте дъното му с тънък слой олио. Когато тиганът се нагорещи, запържете маринованите пилешки хапки, докато побелеят и соковете, които изпускат се избистрят.
5. Изсипете пилешките хапки в другия тиган, когато сосът започне да издава приятен аромат. Оставете месото и соса да къкрят на слаб огън, докато сосът се сгъсти, а пилешкото се сготви напълно. Добавете още соев сос и чили на вкус.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ