Регистрация

Пиле Паданг в кокосов сос

Пиле Паданг в кокосов сос
Средно   |   Порции 4-5   |   Видяна: 2655

Пилешко по индийски с пикантен сос с кокос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 цяло пиле (около 1½ кг) – измито и нарязано на 8-12 парчета
  • 400 мл кокосово мляко + 200 мл вода
  • 1 чаша вода
  • 2-3 с. л. растително масло/зехтин; 4 шалота, тънко нарязани
  • 8 листа от кафир лайм

Подправки (смесени):

  • 2 ½ с. л. кориандър, запържен без масло
  • 3 кемири (кендъл) ядки, запържени без масло
  • 8 пресни червени люти чушки
  • 1-2 супени лъжици чили паста
  • 1 джинджифил
  • 1/2 пресен корен куркума/1 ч.л. куркума на прах
  • 1 корен галангал
  • 1 стрък лимонова трева
  • 15 шалота
  • 6 скилидки чесън
  • сол на вкус
  • 1 ч.л. захар (по желание)
  • сок от 2-4 каламондина

* Ако сте решили да си направите това ястие, добре е да отидете със списъка с продуктите директно в магазин за индийски хрателни продукти, откъдето ще можете да си набавите всичко без излишно обикаляне.

Начин на приготвяне:

Сгорещете мазнината в тенджера. Изпържете до кафяво нарязания шалот за няколко минути. След това добавете смесените подправки и листата от кафир лайм. Запържете продуктите, докато отделят приятен аромат, след което добавете 1/2 чаша вода и продължете да пържите, докато мазнината не изплува отстрани. Накрая добавете другата 1/2 чаша вода и пържете, докато сместа потъмнее и мазнината изплува отстрани. Изсипете разреденото кокосово мляко в сместа и оставете да заври. Добавете пилето, захарта, сока от каламондин и солта. Варете пилето, докато сосът се сгъсти.

Забележки:

* Можете да използвате кокосово мляко с ниско съдържание на мазнини. Като алтернатива може да намалите количеството от 400 мл на 300 мл. Онези, които обичат пикантни ястия, биха могли да добавят още чили паста.

** Чили пастата се приготвя от сушени люти чушки, с извадени семена, накиснати в малко вода.



Източник: opensourcefood

 

Рейтинг и коментари (3)

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта