Пиле Кунг Пао
Вкусни и екзотични пилешки гърди с фъстъци и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 1/2 кг пилешки гърди, обезкостени и без кожа
- 4 с.л. вино за готвене
- 3 с.л. соев сос, плюс още 1 с.л. на вкус
- 3 с.л. сусамово олио, разделено на две части
- 2 с.л. царевично нишесте, разтворено в 2 с.л. вода
- 1 с.л. чили сос, плюс още ½ с.л. на вкус
- 3 ч.л. бял оцет
- 3 с.л. бяла захар
- 1 +1/2 с.л. смачкан зелен лук (може да добавите още на вкус)
- 2 с.л. скълцан чесън
- 85 гр нарязани фъстъци
- 2 с.л. олио
Начин на приготвяне:
1. В съд за мариноване или стъклена купа смесете половината количество соев сос, вино и сусамово олио.
2. Подгответе пилешките гърди като го нарежете на хапки. Наредете парченцата в съда и ги покрийте със соса. Оставете купата в хладилника поне за час, за да се маринова месото. Може да се остави и за по-дълго, дори да пренощува.
3. Смесете останалото вино, соевия сос и сусамовото олио в малка купа. Добавете също чесъна, захарта, оцета, зеления лук, фъстъците и нишестето. Сгответе соса в уок на слаб огън. Разбъркайте леко, за да пусне аромата и вкуса си.
4. Загрейте отделен тиган на среден огън, като покриете леко дъното с фин слой олио за готвене. Щом уокът, загрее сгответе маринованото пилешко, до побелване и докато сосът се избистри.
5. Сложете пилето в другия тиган, когато сосът пусне аромата си. Оставете ястието да къкри на ниска температура докато сосът се сгъсти, а пилешкото не се сготви напълно. Добавете още соев сос или чили на вкус.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ