Пиле в бяло вино с оризова гарнитура
Пилешко с ориз във винен сос.
Необходими продукти:
- 1 пиле или пилешки бутчета (около 1,8-2 кг)
- 1,4 л бяло вино
- 3 дафинови лист
- сол и пипер
- 30 г джинджифил
- листенца целина
- 4 скилидки чесън
- стебло праз лук
- босилек по желание
За ориза:
- 250 г ориз
- 2 стебла праз лук
- стебло целина
- 700 мл пилешки бульон
- сол и пипер на вкус
- 1/2 ч.л. канела по желание
- олио
- 50 г масло
За украсата:
- семена нар
- листа босилек
- лимон
Начин на приготвяне:
1. Пилето порцирайте и прехвърлете в тенджера. Залейте с бялото вино и добавете нарязания на едро праз лук, листата целина, чесъна, рендосания джинджифил, дафиновите листа, зърна черен пипер, сол на вкус и по желание няколко листа босилек.
2. Кипнете и варете около 40 минути. След това извадете пилешкото и го подредете в тавичка. Прецедете винения сос и сипете около 1 черпак от него в тавата. Запечете на 200 градуса за 10 минути.
3. Захванете се с ориза като запържите наситнения праз лук в олио. Добавете и целината, гответе докато омекне и след това прибавете и ориза, предварително измит в цедка. Щом стане прозрачен, залейте с прецедения бульон и добавете вода (ако има нужда) до достигане на 700 мл течност. Овкусете със сол, пипер и по желание канела. Добавете масълце. Гответе до разваряване на ориза.
4. Поднесете пилешкото в порции с гарнитура от ориза. Украсете с резени лимон, семена нар и листенца босилек по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ