Пилешко с гъби между пластове картофи
Мусака с варени картофи и сърцевина от пилешко месо с гъби, лук и моркови.
Необходими продукти:
- 1 кг картофи
- 2 глави лук
- 2 с.л. олио
- 1 голям морков
- 600 г пилешко месо (без кост)
- сол и пипер
- 250-300 г гъби
- 50-80 г масло
- 1 яйце
- 70 мл топло мляко
- пресен или див лук за поръсване при поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Картофите обелете, измийте, сложете в тенджера и сварете до готовност.
2. През това време нарежете лука на тънки полумесеци, гъбите - на по-дебели, моркова - на малки кубчета, а пилешкото месо на хапчици.
3. Сгорещете 2 с.л. олио в тиган, запържете лука до съвсем леко позлатяване, добавете моркова, гответе още три минути на умерен огън, след това засилете котлона и вкарайте в ястието и пилешкото месо. Гответе 4 минути при периодично бъркане, докато месото побелее от всички страни.
4. Вкарайте и гъбите в запръжката и гответе три минути като овкусите със сол и пипер. След това захлупете под капак, намалете огъня и оставете за 10 минути.
5. Сварените картофи намачкайте на сравнително гладко пюре с маслото, млякото, яйцето, сол и пипер на вкус.
6. Неголяма тава намажете с олио по дъното и стените. Половината от пюрето разнесете по дъното, за да се получи плътен пласт. Заравнете го с обратното на мокра лъжица.
7. Отгоре изсипете запръжката с гъби, заравнете и нанесете втората част пюре. Заравнете финално.
8. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса за 35 минути.
9. След изваждане изчакайте 5-8 минути да се охлади, по желание поръсете с наситнен пресен или див лук и поднесете.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ