Пилешки шашлик - на шиш или на тиган
Пилешки хапки с лук и подправки.
Необходими продукти:
- 2-3 пържоли от пилешко бутче
- 2-3 пържоли от пилешки гърди
- 2 глави лук
- 1 с.л. червен пипер
- 2 с.л. оцет
- 1 с.л. сол
- 1 ч.л. черен пипер
- 3-4 скилидки чесън или 1 с.л. чесън на прах
- лют пипер по желание
- масло и вода или олио
Начин на приготвяне:
* Имате два варианта - да сготвите на тиган и да се получат апетитни пилешки хапки с лук или да изпечете на шиш и да поднесете с маслен сос от печенето. Ако сте се спрели на втория вариант и използвате дървени шишчета, накиснете ги във вода, за да не прегорят по време на готвенето.
1. Месото нарежете на големи хапки и прехвърлете в купа.
2. Лук нарежете на полумесеци и добавете към месото. Ако ще правите шишчета, втората глава лук си запазете за шашлика.
3. Залейте с оцета и разбъркайте. Поръсете солта, двата вида пипер и добавете намачкан чесън или чесън на прах. Разбъркайте отново и оставете настрана между 30 минути и 2 часа.
4. За шишчета нанижете месото, като редувате видовете мръвки от бут и от гърди с лук. Вземете малка правоъгълна тава и сипете около 60-80 мл. вода на дъното ѝ. Подредте шишчетата отгоре като закрепите краищата в ръбовете на тавата. Пъхнете в предварително загрята на 200 градуса фурна без вентилатор, намалете на 180 градуса и печете 30 минути или докато прецените, че е готово. След изваждане добавете в отделилия се сос на дъното на тавата 30-40 грама студено масло и разбъркайте. Полейте шишчетата с този сос или ги накиснете в него до момента а сервирането.
5. Ако ще готвите на тиган, сгорещете олио, колкото почти да покрива дъното. Работете на умерен котлон. Изсипете съдържанието на купата и гответе при периодично разбъркване 10-15 минути.
Източник: YouTube/Готвим с Матеевой Натальей
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ