Пилешки чипс от пресни картофи
Домашен чипс от пресни картофки с вкус на пилешко.
Тази рецепта е голяма радост за всички вкъщи. Тя е от онези изкушения, които ни карад да забравим броенето на калориите, вредността на пържената храна и граничещите с отрова добавки, които влизат в състава на сухите кубчета бульон. Защото е така вкусно и приятно за хапване, че изкушава да бъде направено още щом се появят малките пресни картофи с ядлива ципа.
Необходими продукти:
- 900 г пресни картофки
- ½ ч.л. сол
- 2 кубчета пилешки бульон (можете да опитате с телешки и гъбен – става доста ексцентрично)
- 150 мл олио за пържене
- 50 г масло
Начин на приготвяне:
1. Измийте картофките и ги подсушете с хавлиена кърпа. Каквото от ципата падне – падне. Останалото не го белете – по-вкусно е така.
2. Хавлиената кърпа от сушенето си пригответе вместо съд, в който ще режете. Така влагата, която се превръща в пръски от тигана, ще се минимизира. Режете картофките на кубчета върху кърпата. Най-лесно става като първо разрежете картофа по дължина на две, после тях на още две и след това всяко парче на 1 или 2 части в зависимост от големината.
3. Сгорещете олиото в тиган и посолете преди да сложите картофите. Така ще пръскат най-малко. Пригответе си чиния за вадене, застлана с домакинска хартия. Ето как ще се лишим поне от малко вредности.
4. Пържете на порции като периодично разбърквате.
5. Когато всички картфки са готови и отцедени, ги прехвърлете в купа. Разтопете маслото и стрийте в него бульончетата. С лъжичка покапвайте от сместа върху картофките и разбърквайте. Ето как се прави чипс с пилешко.
6. А сега си отворете една „потна“ биричка и си хрупнете от тази вкусотия без да мислите за калориите.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ