Пилешки кюфтета с коричка от крутони
Панирана пилешка кайма с кубчета хляб.
Необходими продукти:
- 300 г хляб
- 80 мл мляко
- 750 г пилешка кайма или пилшеко филе, което да смелите в домашната месомелачка
- 40 г масло
- 1 ч.л. сол
- 1/3 ч.л. черен пипер
- 80 мл гъста незаквасена готварска млечна сметана (25-31% масленост)
- 4 с.л. олио + 10 г масло
Начин на приготвяне:
1. Хляба нарежете на тънки филийки и махнете коричката. Две или три от филиите залейте с млякото и оставете да покиснат.
2. Останалите нарежете на мънички кубчета, прехвърете в тава, застлана с хартия за печене, и пъхнете в предварително загрята на 150 градуса фурна за 15-20 минути - до получаването на приятен леко златист загар.
3. Ако работите с месо, го смелете, ако ли не просто изсипете каймата в купа. Отцедете хляба от млякото. Ако сте пускали месомелачка, минете го през нея. Ако ли не - натрошете на много ситно.
4. Добавете размекнатото масло, сметаната, солта и пипера и с миксер разбийте до получаването на крем. Приберете го в хладилник за 15 минути.
5. Изпечените и охадени крутони прехвърлете в чиния. Сгорещете олиото на умерен огън в тиган и разтопете маслото в него.
6. С мокри ръце гребвайте от сместа и оформяйте големи продълговати кюфтета, които в средата да са по-дебели. Овалвайте в крутоните и пържете двутранно за по 3-4 минути от страна. Вадете в съд, застлан с домакинска хартия. От това количество излизат около 6 пилешки плескавици.
7. Изпържените кюфтета подредете в тава, застлана с хартия за печене и пъхнете в загрята на 180 градуса фурна. Гответе 15 минути.
8. Поднесете с гарнитура от пресни зеленчуци или картофи соте.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ