Пилешки кюфтета със соев сос
Вкусни пилешки кюфтета със соев сос.
Необходими продукти:
- 2 големи пилешки гърди, без кожата и костите
- 3 с. л. зеленчуково олио
- 2 стръка зелен лук, фино нарязан
- 1/2 стрък целина, фино нарязан
- 2 с. л. соев сос
- 1 скилидка чесън
- 1 малко яйце, разбито
- връзка зелен лук
- сол и пипер
- връзка пролетен лук за украса (по желание)
За соса:
- 3 с. л. тъмен соев сос
- 1 с. л. саке
- 1 ч. л. сусамови семена (по желание)
Начин на приготвяне:
1. Нарежете пилето на парчета с дължина 2 см. Загрейте половината олио в предварително зарят уок или в тенджера и запържете леко на силен огън за 2-3 мин., докато пилешкото стане златисто. Извадете от съда и заделете.
2. Прибавете зеления лук, целината и чесъна в уока и запържете леко 1-2 мин. до омекване.
3. С блендер направете на кайма пилето, зеления лук, целината и чесъна. Сложете една с. л. соев сос и яйцето, което ще обедини сместа. Прибавете сол и пипер на вкус.
4. Почистете връзката зелен лук и я нарежете на парчета с дължина 5 см. Пригответе соса като смесите тъмен соев сос, саке и сусамови семена в малка купа и заделете за сервирането.
5. Направете с пилешката кайма 16-18 малки топки. Загрейте оставащото олио и изпържете топките по малко 4-5 мин., до златисто. Отцедете ги върху хартия и ги дръжте топли.
6. Сложете връзка нарязан зелен лук в тигана и запържете 1-2 мин. до омекване, след което сипете оставащия соев сос. Поднесете в чиния с пилешките кюфтенца и купата соев сос и ако желаете украсете с пролетен лук.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ