Регистрация

Монголски кюфтенца в сладко-солен сос

Монголски кюфтенца в сладко-солен сос
Средно   |   Порции 3-4   |   Видяна: 1016

Азиатски кюфтета със соев сос и кафява захар.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 800 г телешка кайма
  • 90 г галета
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 2-3 скилидки чесън
  • 2 стръка пресен лук
  • 1 с.л. олио
  • 1 с.л. рендосан пресен джинджифил
  • 1 ч.л. лют пипер на люспи/чили на люспи
  • щипка сол
  • 70 г кафява захар
  • 125 мл соев сос
  • 125 мл месен бульон (или 1 разтворено кубче в 125 мл вода)
  • 1 морков
  • бял сусам

Начин на приготвяне:

1. Наситнете стеблата на лука. Листата си запазете за финала на готвенето. Рендосайте си джиднжифила, почистете и намачкайте чесъна.

2. Изсипете каймата в купа. Добавете галетата, солта и пипера, яйцето, стеблата лук, чесъна. Замесете.

3. С мокри ръце оформете от сместа малки кюфтенца - около 20-тина броя.

4. Сгорещете 1 с.л. олио в голям тиган с незалепващо покритие на умерен огън и подредете кюфтенцата. След 4-5 минути ги обърнете и гответе още 4 минути. Извадете в отделен съд.

5. В тигана от пърженето добавете джинджифила и лютия пипер и гответе 2-3 минути докато леко се запържат и освободят вкусовете си.

6. Добавете кафявата захар, щипка сол и залейте със соевия сос. Щом заври добавете и бульона. Оставете да закъкри отново и да поври 3 минути.

7. Намалете огъня на слаб към умерен и върнете кюфтетата в тигана. Похлупете с капак и оставете да се готвят 10 минути.

8. През това врме нарежете на тръбички листата на пресния лук и рендосайте моркова. Две минути преди да махнете кюфтетата от котлона добваете моркова и го разбъркайте.

9. Готовите кюфтета поръсете с пресния лук и сусама и поднесете върху листа зелена салата или бял ориз.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта