Пилешки гърди с масло, сметана, картофи и гъби
Пилешко филе на фурна с картофи, печурки, домати, лук и сметанов сос.
Необходими продукти:
- 2-3 бр пилешки гърди - около 800 г общо
- сол и пипер
- 6 картофа - около 600 г общо
- 2 глави лук - около 200 г общо
- 3 с.л. олио
- 2 домата - големи
- 250 г пресни печурки
- 50 г масло
За заливката:
- 150 мл сметана - млечна, готварска и незаквасена
- 2 яйца
- сол и пипер
Финални щрихи:
- 150 г кашкавал
- пресен магданоз, босилек или копър
Начин на приготвяне:
1. Нарежете доматите на шайби, печурките и лука на полумесеци. Пилешкото нарежете на малки хапки и поръсете със сол и пипер. Кaртофте нарежете последни - на шайби - и пак овкусете със сол и пипер.
2. Сгорещете олиото в тиган и запържетe лука за 5-7 минтути на умерен огън докато промени цвета си към златист.
3. През това време разпределете картофените шайби в тава с приблизителни размери 18х25.
4. Готовия лук изсипете върху картофите и оформете сравнително равномерен пласт. Оргоре положете пилешките мръвки, а върху тях - гъбените полумесеци.
5. Гарнирайте всичко това с резени масло и подредете кръгчетата домати.
6. Разбийте яйцата, добавете сметаната и разбъркайте до хомогенност. Залейте равномерно ястието.
7. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути.
8. Рендосайте кашкавала и поръсете върху ястието. Допечете за 10 минути.
9. На финала ръснете наситнени листа прясна подправка и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ