Пилешки гърди с гъби и сметана
Пилешки хапки с гъби и чесън в сметанов сос с лук.
Необходими продукти:
- 8 с.л. олио
- 80 г масло
- 1 кг пресни печурки
- 1 голяма дебела двойна пилешка гърда около 600 г
- сол и пипер
- 1 много голяма глава лук
- 3 скилидки чесън
- 1 с.л. брашно
- 400 мл млечна гъста готварска сметана (незаквасена)
- 200 г кашкавал
- листата на връзка магданоз
Начин на приготвяне:
1. Гъбите почистете и нарежете на парчета, но не прекалено малки. Пилешкото месо нарежете на хапки, поръсете със сол и пипер, покапете с 2 с.л. олио и оставете настрана.
2. Сипете в голям тиган 3 с.л. олио, добавете 40 г масло и изсипете половината гъби в него. Бъркайте и гответе докато гъбите пуснат водата си и тя се изпари. Поръсете със сол и пипер, разбъркайте и прехвърлете в купичка. Повторете с останалите олио, гъби и масло.
3. В тигана от гъбите, сгорещен добре на умерен огън, изсипете пилешките месца с все мазнината и гответе 7-8 минути като обръщате, за да се запечатат от всички страни.
4. Добавете лука, намалете огъня и гответе докато леко омекне. Намачкайте отгоре чесъна и залейте със сметаната. Поръсете брашното, разбъркайте добре и върнете гъбите в ястието. Запазете си 20-тина парченца гъби за украса. Сложете капак и оставете да се готви 5 минути.
5. През това време рендосайте кашкавала. Поръсете го върху ястието, а върху него разпределете заделените гъбки. Сложете капака за още 4-5 минути.
6. Наситнете листата магданоз, поръсете гозбата и махнете от огъня. Сервирайте докато е топла.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ