Пилешки гърди със сирена, гъби и картофи
Печено пилешко филе върху гъби и картофи с коричка от моцарела.
Необходими продукти:
- 1 комплект пилешки гърди (лява и дясна част) или 2 отделни дебели и сочни парчета пилешки гърди - около 600 г общо
- 2 с.л. гъста сметана или майонеза
- 1/2 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 50 мл соев сос
- 2 картофа
- 4-5 печурки
- 1 топка моцарела или 125 г моцарела за пици или кашкавал
- 50 г пармезан, кашкавал или друго твърдо жълто сирене
- 1 яйце
Начин на приготвяне:
1. В купа изсипете сметаната или майонезата и добавете солта, черния пипер и соевия сос. Разбъркайте хубаво.
2. Поставете пилешките гърди с изпъкналата част нагоре върху дъска и направете с остър нож прорези на дълбочина 2/3 от месото първо в едната посока, а след това и в другата, за да се получат ромбове. Не е необходимо да са прекалено на гъсто - по 4-5 разрязвания в посока са достатъчни.
3. Прехвърлете гърдите в купата със соса и оваляйте хубаво. Оставете настрана да се мариноват докато приготвите останалата част.
4. Картофите обелете, измийте и нарежете на шайби. Изсипете на дъното на неголяма йенска тава или друга тава по желание.
5. Гъбите почистете и нарежете също на шайби. Разпределете върху картофите.
6. Отгоре положете двете гърди и залейте със соса от мариноването. Пъхнете в загрята на 180 градуса фурна за 30 минути. Ако използвате йена глас, пъхнете в студена фурна и пуснете на 180 градуса, за да не се спраска стъклото. В този случай печете 35 минути.
7. Докато ястието се готви нарежете моцарелата на кубчета и изсипете в купа. Отгоре на ситно ренде настържете избраното от вас твърдо сирене или директно го заменете с настърган пармезан. Чукнете яйцето и разбъркайте.
8. Извадете тавата и покрийте гърдите с яйчено-сиренената смес. Върнете обратно във фурната за още 20 минути на същата температура. После е готово за хапване.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ