Пилешки бутчета с ориз, моркови и целина
Печени пилешки бутчета с гарнитура от ориз със зеленчуци.
Необходими продукти:
- 4 горни пилешки бутчета
- 2 с.л. олио
- сол
- червен пипер
- 1 глава лук - около 120 грама
- 2 моркова - около 250 г общо
- 2-3 стръка целина (селъри) без листата - около 150 г общо
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. розмарин
- 1 ч.л. сушена мащерка
- 2-3 скилидки чесън
- 1 с.л. лимонов сок
- кората на 1 лимон (само най-външната част; измийте много хубаво или си купете био лимони с ядлива кора)
- 220 г бисерен ориз
- 800 мл вода или бульон
- пресен лук или листа свеж магданоз за поръсване при поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Сгорещете 1 с.л. олио в голям тиган с висок борд на умерен огън. Сложете бутчетата с кожата нагоре и поръсете със сол и червен пипер. Гответе 5 минути, обърнете и отново поръсете със сол и пипер. Гответе още 5 минути и извадете.
2. На мястото на пилешкото добавете наситнения лук и гответе 3-4 минути като бъркате.
3. Морковите нарежете на кръгчета и прибавете при лука. Гответе още 3 минути при периодично мешане.
4. Добавете нарязаните на полумесеци стръкове целина, полейте с още 1 с.л. олио и гответе 2 минути.
5. Овкусете с черен пипер, розмарин, мащерка и намачкания или минат през преса чесън. Полейте с лимоновия сок, рендосайте лимонова кора и размешайте отново.
6. Измийте ориза и го прибавете в ястието. Залейте със сгорещен бульон и изчакайте да кипне и поври 2-3 минути.
7. Добавете бутчетата в ястието с кожата нагоре, намалете огъня на слаб към умерен и сложете капак. Оставете да се готви 30 минути.
8. Открехнете капака. Ако все още има течност в ястието, оставете без капак на огъня за няколко минути, за да поизсъхне. През това време нарежете косо пресен лук или наситнете листенца магданоз.
9. Поръсете ястието и махнете от огъня. Сервирайте докато е топло.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ