Пилешка яхния в сос от домати и вино
Задушено пилешко във винен сос с доматено пюре, лук и моркови.
Необходими продукти:
- 1 кг пилешко месо - бутчета, обезкостена бутна пържола, филе, но не крилца
- сол, червен и черен пипер
- 2 с.л. олио
- 1 глава лук
- 2 моркова
- 3 стебла целина
- 200 г бекон
- 1 ч.л. суха мащерка
- 3 скилидки чесън
- 1-2 с.л. доматена паста
- 1,5 с.л. брашно
- 200 мл червено вино
- 400 мл вода или бульон
- 2 дафинови листа
Начин на приготвяне:
1. Ако използвате пилешки пържоли, ги нарежете на мръвки от по 100-120 грама, за да има по 2 парчета в порция. Ако сте се спрели на бутчета, разделете 4 бутчета на горна и долна част. Поръсете със сол, черен и червен пипер и покапете с 2 с.л. олио. Разбъркайте и дръпнете настрана, за да се маринова докато нарежете и останалите продукти.
2. Бекона и лука нарежете на парчета, морковите - на колелца, а селърито - на ситно.
3. Изсипете бекона в голям тиган и разстелете по дъното. Сложете на умерен котлон. Когато зацвърчи и се посгърчи, извадете с щипки в чинийка. Засилете огъня на максимум.
4. Положете пилешките меса за по 4-5 минути от страна. Ако има кожа, сложете първо с кожата надолу. След това извадете пилето и намалете огъня отново на умерен.
5. Ако в тигана няма мазнина, капнете малко. Изсипете морковите, лука и целината, поръсете със сол, пипер и мащерка и гответе при периодично мешане 9 минути.
6. Добавете намачкания чесън и доматената паста. Размешайте и поръсете брашното. Разбъркайте отново.
7. Сипете виното, а след 5 минти добавете вода или бульон. Щом кипне, върнете месото и бекона в ястието. Пуснете 2 дафинови листа и сложете капак. Оставете да се готви 30-40 минути.
8. Сервирайте топло, по желание с варени картофи или ориз, които да попият част от вкусния сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ