Регистрация

Пилаф с пилешко, лук и стафиди

Пилаф с пилешко, лук и стафиди
Средно   |   Порции 5-6   |   Видяна: 1623

Ориз с пилешко, зеленчуци и сушени плодове.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 500 г бял късозърнест ориз
  • 400 г лук - 2-3 глави
  • 100 мл олио
  • 1 кг пилешко месо без кост (мръвки от гърди и бутчета или само едно от двете)
  • 300 г моркови (1-2 моркова)
  • 1 ч.л. куркума
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. (или по-малко, ако не ви понася или предвиждате и деца да хапват) лют пипер
  • 1 с.л. сол
  • 4 дафинови листа
  • шепа стафиди
  • 500 мл вряла вода
  • 4 цели глави чесън

Начин на приготвяне:

1. Лука нарежете на кубчета, пилешкото месо  на парчета с размера на нормална хапка. Ориза изсипете в купа и залейте с вода. Оставете настрана. Морковите измийте, нарежете на коси шайби и после шайбите нарежете на лентички.

2. Сгорещете олиото в уок, съд за пилаф или дълбок тиган, чието дъно се стеснява надолу. Трябва да има и капак.

3. В горещото олио на силен градус изсипете лука, гответе като бъркате 3 минути. Добавете пилешкото и пак на силна температура гответе още 4 минути. Добавете моркова и гответе още 3 минути.

4. Овкусете с куркумата, пипера, кимиона, лютия пипер и солта. Добавете дафиновите листа и стафидите. Гответе 2-3 минути.

5. Залейте с врялата вода, намалете огъня на умерен и изчакайте да кипне.

6. През това време измийте ориза. Добавете го в ястието и разбъркайте. Заравнете отгоре, боцнете целите глави чесън, като махнете само най-горната ципа и мустачките на главите, захлупете с капак и оставете да се готви 10 минути на средна температура (около 180 градуса).

7. С лъжица оберете ориза от краищата на тигана и офомете кула от ястието, без да разбърквате. С обратното на лъжицата направете 5 дупки в кулата, за да излиза парата. Намалете огъня на слаб и пак захлупете с капак. Гответе още 10-15 минути.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 1:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта