Пилаф с агнешко, ориз и моркови
Агнешко с ориз и зеленчуци по турски.
Необходими продукти:
- 1 кг ориз за пилаф или бисерен ориз
- 1 кг моркови
- 2 глави лук
- 150 г сланина
- 150 мл олио
- 1 кг агнешко (може и с кости - примерно месо с ребра)
- сол
- кимион и кораиндър на прах
- 1,5 л вода
- 1-2 люти чушлета (може и сухи)
- 2 глави (цели) чесън
Начин на приготвяне:
1. Ориза измийте няколко пъти много търпеливо. След това залейте с вода и оставете да кисне. Трябва му поне час киснене.
2. Нарежете морковите на лентички, лука - на полумесеци, сланината - на малки кубчета, а агнешкото - на големи прачета.
3. В уок или голям тиган изсипете сланината и на силен огън гответе докато парченцата покафенеят и пуснат достойно количество мазнина.
4. Извадете парченцата и налейте олиото. Сгорещете силно и запържете агнешките парчета за 8 минути като осолите и разбърквате периодично.
5. Извадете агнешкото и в мазнината изсипете лука. Гответе осем минути на силен огън, като мешате чат-пат.
6. Добавете треските моркови и гответе 15 минути при периодично бъркане отново на силна степен.
7. Върнете месото в ястието, смесете с останалите продукти и добавете кимион, кориандър и още сол. Разбъркайте, изчакайте да закъкри силно и налейте водата. Боцнете цели люти чушлета, намалете огъня на умерен и без да слагате капак, оставете да къкри за 40 минути.
8. Ориза измийте финално. Махнете лютите чушлета от тигана и разпределете ориза върху ястието без да го разбърквате. Трябва да остане отгоре. Боцнете в него двете цели глави чесън, като махнете само най-външната люспа и мустачките. Оставете да се готви под капак докато оризът абсорбира цялата вода.
9. Изключете огъня. Натиснете ястието с обърната керамична чиния и оставете под капак за още 20 минути. После е готово за сервиране.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ