Пикантни плоски питки с домати
Алжирски питки от семолина с люта плънка от домати, лук и чесън.
Бон апети
Излъчен на 12.06.2017
Арабски хляб, който доста прилича на гюзлеме правят Лора и Стоян, като залагат на елементарно тесто и богата на вкусове и аромати плънка с пикантен акцент. След смесването на вода, гирс от твърда пшенца - семолина, сол и олио, тестото е готово - без набухватели, захар, яйца, мляко. Разделя се на 4 топки, които се оставят да починат докато приготвим пюрето.
За него в блндер влизат лук, чесън и люти чушки, които след превръщането си в пикантна каша, се запържват в олио. Към тях се добавя доматено пюре и домати от консерва, овкусява се със сол, пипер и кориандър и се пържи до леко сгъстяване. После всяка от топките се разточва на четириъгълна кора и се маже със соса. Завива се на пакетче, разточва се много деликатно, за да се изтъни без да се скъса и се готви на намазнен тиган или плоча, като първо се пече от гладката страна, а после от страната на преплащането. Ще е много вкусно ако сервирате тези хлебчета, намазани с масло и в компанита на бучка сирене.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ