Гарнирани питки с агнешко и лук
Плоски питки с топинг от месо и лук.
Необходими продукти:
- 300 г агнешко месо (можете да опитате с телешко, свинско и дори пилешки мръвки от бут)
- 1 голяма глава лук
- 2-3 скилидки чесън
- сол и пипер на вкус
- риган
- кимион по желание
- лют пипер по желание
- 2 с.л. растителна мазнина за пържене
За хлебчетата:
- 300 г бяло брашно
- 1/2 ч.л. суха мая (2,5 грама)
- щипка сол
- 1/2 ч.л. захар
- 100 мл вода
- 2 с.л. разтопено масло
- 4 с.л. доматен сос, кетчуп или доматен концентрат
- връзка пресен магданоз или кориандър
- зехтин или още разтопено масло за намасляване при втасване
Начин на приготвяне:
1. Наситнете магданоза или кориандъра. Запазете си 1/3 от него за поръсване след изпичане. Пресейте брашното в купа, добавете в него солта, захарта, маята, маслото и водата и замесете меко и нелепнещо тесто. Добавете към него 2/3 от зеленината. Ако е нужно добавете още малко вода или масло. Когато стане еластично, оформете на топка, намаслете и оставете на топло място в купа да втаса.
2. През това време се заемете с месото. Почистете го от влакънца и жилки и нарежете на много малки хапки. Можете да минете през едра цедка на месомелачка или за най-бързо - да бръмнете в купата на чопъра.
3. Наситнете лука и чесъна и ги запържете в сгорещената растителна мазнина. Щом започнат да променят цвета си, добавете мръвчиците и ги гответе до побеляване. Овкусете с подправки и подлютете по желание. Дръпнете от котлона.
4. Разделете тестото на 4 топки и от всяка от тях разточете кръгла кора. Подредете в тава и оставете да починат за 10-тина минути. След това намажете с доматена салца и разпределете плънката отгоре.
5. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна без вентилатор за 10-тина минути. След изваждане поръсете с останалия магданоз и поднесете с любимия си сос - млечен, майонеза, барбекю или кетчуп.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ