Регистрация

Печен шаран с лук и чеснова паста

Печен шаран с лук и чеснова паста
Лесно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 991

Шаран на фурна с чушки, лук и чесън.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 по-малки шарана (около 700г - 1 кг всеки) или 1 по-голяма риба
  • 4 глави лук
  • растителна мазнина (олио или зехтин за готвене)
  • сол и пипер
  • мащерка
  • 1 лимон
  • 1 голяма червена сладка чушка

Начин на приготвяне:

1. В купичка намачкайте чесъна и рендосайте към него половината сладка чушка на ситно ренде. Добавете 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. черен пипер, лют пипер, ако искате пикантна нотка и мащерка и риган по около половин лъжичка по желание. Изстискайте 4-5 с.л. лимонов сок и разбъркайте. Това е вашият сос.

2. Лука нарежете на полумесеци. Същото наравете и с останалата половин чушка.

3. Почистете хубаво рибата. От едната ѝ страна направете напречни прорези, които да стигат до гръбнака, като разстоянието между тях трябва да е с дебелината на мъжки показалец.

4. Обтрийте рибите отвътре със соса. След това бутнете в коремите част от лука и чушката. По-голямата част разпределете на дъното на тавата, в която ще готвите. Така рибата няма да се вари в собствените си сокове, ами ще се пече.

5. Поставете рибите (или едната риба) в тавата върху лука и чушката с прорезите нагоре. След това внимателно вкарайте в тези прорези от чесновия сос. Остатъка разпределете по гърба.

6. Покапете с растителна мазнина, завийте с фолио, като гладката част бъде към шарана и пъхнете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 40 минути.

7. Извадете от фурната, развийте фолиото, покапете отново рибите с мазнина и пъхнете без фолио вече на 180 градуса. Когато кожичката се запече и изглежда апетитно, извадете и изчакайте да се охлади за 7-8 минути. После е готова за сервиране.

 

Източник: YouTube/Another Kitchen

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 1:40 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта