Печен чипс от ябълки
Печени ябълки с канела и джинджифил.
Необходими продукти:
- 3 червени ябълки
- 2 ч.ч. вода
- 2 ч.ч. захар
- 1 с.л. канела
- 1/2 ч.л. джинджифил
Начин на приготвяне:
1. Измийте ябълките много добре, защото ще се готвят с кората.
2. Кипнете водата и изсипете в нея захарта. Бъркайте докато се разтвори и се получи захарен сироп.
3. С мандолина или остър нож нарежете ябълките на кръгчета по ширина. Ако имате уред за бушене на ябълки (представлява куха фуния с остър край, който се прекарва през плода и вади неядливата сърцевина), почистете ги с него преди да ги нарежете. Ако не - ще си ги готвите със семките и сърцевината.
3. Слайсовете ябълки пуснете в топлия захарен сироп и оставете да покиснат 10-30 минути.
4. Застелете тава с хартия за печене и пуснете фурната да загрява на 120 градуса.
5. Редете слайсовете в тавата, без да се застъпват. Не изхвърляйте захарния сироп.
6. Смесете канелата с джинджифила и поръсете отгоре подредените ябълки с половината от сместа. Печете за 35-40 минути. След това опитайте да ги обърнете. Ако се разпадат или накъсват - не влагайте сила, а запечете още малко.
7. Обърнатите ябълки намажете с четка с още от захарния сироп и поръсете и втората страна с ароматната смес от подправки. Печете още 20-тина минути или докато не прецените, че са готови.
8. Вече имате идеален чипс от печени плодове - насладете му се с кафе, чай или чаша вино.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ