Печени ябълкови кошнички с ядки и карамел
Пълнени ябълки със стафиди, лешници и сметанов сос с карамел и коняк.
Необходими продукти:
- 120 г лешници (или други ядки по избор) - натрошени
- 6 ябълки от любимия сорт (по-големички обаче)
- 130 г стафиди, накиснати в 50 мл коняк
- 120 г масло
- 250 г захар
- 4 с.л. сос от мармалад или конфитюр по избор
- 6 с.л. коняк
- 200 мл сметана
Начин на приготвяне:
1. Измийте ябълките и отрежете капачетата им. С лъжица издълбайте сърцевината така, че да останат кошнички със здрава кора. Не изтънявайте прекалено много.
2. Издълбаната сърцевина почистете и ядливата част смелете в блендер.
3. Добавете натрошените лешници и отцедените от коняка стафиди, поръсете със 120 г захар и смесете всичко зедно без да блендирате. Напънете ябълките и запечете на фурна за 20 минути.
4. Направете соса като разтопите маслото на слаб огън и добавите в него останалата захар и мармалада. Махнете от котлона, сипете коняка, както и този, който е останал от кисненето на стафидите. Добавете сметаната, разбъркайте и върнете обратно на котлона докато прокъкри.
5. Запечените ябълкови кошнички залейте със соса. Поднесете с топка сладолед или листенца мента.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ