Печен свински бут със зеле и моркови
Свинско на фурна с гарнитура от запържени зеленчуци.
Необходими продукти:
- 1 преден свински бут
- 2 с.л. горчица
- 2 ч.л. сол
- 1 ч.л. черен пипер
- 8-10 скилидки чесън
- 1 дафинов лист
- 2 с.л. растителна мазнина
- 1 ч.ч. бира
- 1 кг зеле
- 1-2 глави лук
- 1-2 моркова
Начин на приготвяне
1. Измийте, почистете и подсушете добре свинския бут.
2. Шпиковайте го, обтрийте хубаво със сол, черен пипер, горчица и други подправки на вкус и сложете в направените с ножа дупки половинки или цели скилидки чесън.
3. Приберете в хладилник за няколко часа.
4. Поставете бута в тава за печене, излейте на дъното й бирата, дафиновия лист и сипете вода (така че да покрие 1 пръст от месото).
5. Увийте с фолио и печете за 2 часа на 200 градуса. Развийте фолиото и запечете докато хване апетитна коричка.
6. Докато прасешкото се готви, направете и зелевата гарнитура. Наситнете зелето и лука и рендосайте морковите.
7. Сгорещете мазнина в тиган, запържете първо лука до покафеняване, после прибавете моркова, а малко след него и зелето. Гответе докато зелевите лентички омекнат, а след това подправете със сол, черен и червен пипер на вкус.
8. Сервирайте парче от месото, а до него гарнитура, като не забравяйте да гребнете 1 с.л. сосче от тавичката и да залеете с него зелевата запръжка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ