Печен лаврак на кедрова дъска
Печена риба на дърва с опушен аромат.
Бон Апети
Излъчен на 25.09.2017
Месото на рибата е деликатно и често пъти може да стане безвкусно, ако се сготви без разбиране и особен подход. Да се спретне риба правилно не означава задължително да се прекара много време в кухнята или да се изчете голямо количество литература, което да се съчетае с практически опити. Всичко се крие в идеята, а една такава получаваме от кухнята на Лора и Стоян.
Две кедрови дъски се накисват във вода, като се затискат с тежест, за да могат да поемат от течността максимално. Идеята е, те да са съда, в който се готви. По време на печенето на грил или жарава месото на рибата поема от дъха на кедъра, който хем не се запалва, хем овкусява. А колкото до самия лаврак (можете да използвате всяка риба, която сте си уловили, тъй като рецептата е приложима за направа на къмпинг до риболовния басейн) - той се овкусява само с ароматна смес от лимонов сок, зехтин, риган и сол. Обтрива се с течната подправка и се мята на добре намокрената дъска.
Останалото го върши огънят. След приключване на термичната обработка, която трае около четвърт час, месото е с почти непроменен цвят, но има уникалният вкус на топло пушена риба с деликатно ухание на риган. Можете отново да подхраните богатството на вкусове и аромати, намазвайки със сместа повторно, непосредствено преди хапване. А кедровата дъска, на която сте готвили, се превръща и в съд за сервиране. Само я охладете леко, за да не опарите пръстенца.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ