Печен карфиол с крем сирене и сос
Карфиол на фурна в пикантен сос от сирена със сусам и подправки. Безмесно основно с карфиол и сос.
Необходими продукти:
- 2 л вода
- 50 мл мляко
- 1 ч.л. сол
- 1 глава карфиол около 900 г
- 2 опаковки от по 125 г крем сирене или 250 г меко тофу, ако искате ястието да е постно
- 50 мл соев сос
- 2 с.л. ябълков оцет, оризов оцет, балсамов оцет или друг по избор (оригиналът е с оризов оцет)
- 1,5 ч.л. захар
- листата на няколко стръка магданоз
- 2 ч.л. сусамово семе (бяло) или 1 с.л. сусамов тахан
- 2 с.л. зехтин (оригиналът е със сусамово олио, но може да се замени със зехтин)
- лют сос или лют пипер на вкус
- 1 с.л. олио
Начин на приготвяне:
1. Карфиола измийте добре. Крем сиренето извадете от хладилника предварително, за да се размекне на стайна температура.
2. В голяма тенджера сипете водата и млякото, добавете 1 ч.л. сол и кипнете. След като заври, намалете на умерен огън и внимателно поставете главата карфиол в тенджерата с кочана нагоре. Оставете да се вари 8 минути.
3. През това време смесете в купичка оцета и захарта и разбъркайте хубаво.
4. Ако купата на пасатора ви е от малките, сложете само едната опаковка крем сирене. Ако е по-голяма - можете да сложите и двете. Ако работите с тофу, ще трябва да го съберете цялото. Прибавете соевия сос, залейте с оцета със захар, зехтина, сусмовото семе или тахан и подлютете на вкус. Прибавете магданозени листа и смелете всичко заедно до получаването на гъст крем. Ако не сте добавили второто крем сирене, разбъркайте го със сместа от чопъра.
5. Извадете карфиола от течността, в която се е варил и измийте под студена течаща вода.
6. Намажете неголяма тава с олио и поставте карфиола вътре. Залейте със соса и леко с шаптула или четка качете част от изсипания сос в тавата върху карфиола. Не се притеснявайте, че в тавата ще се стече - и за него има план. По желание можете да поръсите главата карфиол с още сусамово семе.
7. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор за 25 минути.
8. Извадете карфиола от тавата и прехвърлете в блюдо. Събралия се сос в тавата пресипете в сосиера. Можете да добавите малко соев сос или зехтин, за да го втечните, ако се е запекъл прекалено. Дори малко вряла вода ще свърши работа.
9. Сервирайте карфиола със сосиерата и се насладете. Нека всеки сам си реже и слага в чинията си от голямата глава в центъра на трапезата. И после да покапва със сос според вкуса си.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ