Регистрация

Печен карфиол с крем сирене и сос

Печен карфиол с крем сирене и сос
Средно   |   Порции 3-4   |   Видяна: 1721

Карфиол на фурна в пикантен сос от сирена със сусам и подправки. Безмесно основно с карфиол и сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 л вода
  • 50 мл мляко
  • 1 ч.л. сол
  • 1 глава карфиол около 900 г
  • 2 опаковки от по 125 г крем сирене или 250 г меко тофу, ако искате ястието да е постно
  • 50 мл соев сос
  • 2 с.л. ябълков оцет, оризов оцет, балсамов оцет или друг по избор (оригиналът е с оризов оцет)
  • 1,5 ч.л. захар
  • листата на няколко стръка магданоз
  • 2 ч.л. сусамово семе (бяло) или 1 с.л. сусамов тахан
  • 2 с.л. зехтин (оригиналът е със сусамово олио, но може да се замени със зехтин)
  • лют сос или лют пипер на вкус
  • 1 с.л. олио

Начин на приготвяне:

1. Карфиола измийте добре. Крем сиренето извадете от хладилника предварително, за да се размекне на стайна температура.

2. В голяма тенджера сипете водата и млякото, добавете 1 ч.л. сол и кипнете. След като заври, намалете на умерен огън и внимателно поставете главата карфиол в тенджерата с кочана нагоре. Оставете да се вари 8 минути.

3. През това време смесете в купичка оцета и захарта и разбъркайте хубаво.

4. Ако купата на пасатора ви е от малките, сложете само едната опаковка крем сирене. Ако е по-голяма - можете да сложите и двете. Ако работите с тофу, ще трябва да го съберете цялото. Прибавете соевия сос, залейте с оцета със захар, зехтина, сусмовото семе или тахан и подлютете на вкус. Прибавете магданозени листа и смелете всичко заедно до получаването на гъст крем. Ако не сте добавили второто крем сирене, разбъркайте го със сместа от чопъра.

5. Извадете карфиола от течността, в която се е варил и измийте под студена течаща вода.

6. Намажете неголяма тава с олио и поставте карфиола вътре. Залейте със соса и леко с шаптула или четка качете част от изсипания сос в тавата върху карфиола. Не се притеснявайте, че в тавата ще се стече - и за него има план. По желание можете да поръсите главата карфиол с още сусамово семе.

7. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор за 25 минути.

8. Извадете карфиола от тавата и прехвърлете в блюдо. Събралия се сос в тавата пресипете в сосиера. Можете да добавите малко соев сос или зехтин, за да го втечните, ако се е запекъл прекалено. Дори малко вряла вода ще свърши работа.

9. Сервирайте карфиола със сосиерата и се насладете. Нека всеки сам си реже и слага в чинията си от голямата глава в центъра на трапезата. И после да покапва със сос според вкуса си.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта